Dzień Ziemi to międzynarodowe święto obchodzone co roku 22 kwietnia, które ma na celu zwrócenie uwagi na potrzebę ochrony środowiska i promowanie działań proekologicznych. To doskonała okazja, by zastanowić się, co każdy z nas może zrobić dla planety – również w codziennych, drobnych wyborach.

Jednym z realnych problemów jest marnowanie jedzenia. To nie tylko etyczny i ekonomiczny problem, ale też ogromne obciążenie dla środowiska – zmarnowane jedzenie to także zmarnowane zasoby naturalne takie jak woda i energia, ale także praca ludzi.

Jednym z prostych sposobów, by temu przeciwdziałać, są jadłodzielnie – miejsca, w których każdy może podzielić się nadmiarem jedzenia z innymi (np. tym poświątecznym). Zamiast wyrzucać, warto przynieść jedzenie do jadłodzielni i pomóc tym, którzy tego potrzebują. To działanie lokalne, ale o globalnym znaczeniu – wspierając ideę niemarnowania, dbamy o naszą planetę.

Jadłodzielnie w Bielsku-Białej: Ważny krok w walce z marnowaniem żywności

Jadłodzielnie, czyli punkty, w których mieszkańcy mogą dzielić się nadwyżkami jedzenia, stają się coraz popularniejszym rozwiązaniem w wielu miastach Polski, w tym w Bielsku-Białej. To inicjatywa, która nie tylko wspiera osoby w trudnej sytuacji materialnej, ale również przyczynia się do ograniczenia marnowania żywności i ma pozytywny wpływ na środowisko. Są to miejsca, w których mieszkańcy mogą zostawić jedzenie, którego już nie potrzebują, ale które wciąż jest w pełni zdatne do spożycia -  przyczynia się to do ograniczenia marnowania żywności, która trafiałby do kosza.  Z drugiej strony, każdy, potrzebujący jedzenia, może skorzystać z oferty jadłodzielni, zabierając produkty, które zostały przekazane przez innych. W Bielsku-Białej działa kilka takich punktów, które są dostępne dla wszystkich chętnych – nie tylko dla osób borykających się z problemami finansowymi, ale również dla tych, którzy po prostu chcą podzielić się tym, co mają.

Produkty, które można oddać do jadłodzielni:

  • produkty, które sami byśmy zjedli,

  • produkty, które przekroczyły datę minimalnej trwałości – ,,najlepiej spożyć przed”, ale nie przekroczyły terminu przydatności do spożycia – ,,należy spożyć do”,

  • rzeczy zapakowane w szczelne pojemniki,

  • wyroby własne, np. ciasto lub zupa starannie i szczelnie zapakowane, z naklejonym opisem potrawy i datą przygotowania,

  • sery,

  • jogurty,

  • twarogi,

  • warzywa,

  • owoce.

Tych produktów nie zostawiamy w jadłodzielni

  • surowe mięso,

  • produkty z niepasteryzowanego, ,,surowego” mleka,

  • dań zawierających surowe jaja (np. budynie, kremy, domowe majonezy itp.),

  • produktów napoczętych, np. otwartych puszek,

  • produktów wymagających warunków chłodniczych, które przebywały poza lodówką dłużej niż 30 minut,

  • rzeczy, które mają oznaki popsucia, nietypowy zapach lub kolor, są nadgniłe lub mają wydęte wieczka,

  • tego, co miało kontakt z odpadami spożywczymi komunalnymi lub znajdowały się w kontenerach na odpady.

W jadłodzielniach zostawić można produkty, które przede wszystkim nie przekroczyły terminu ważności. W przypadku dań przygotowanych samodzielnie należy je szczelnie zapakować i opisać datą przygotowania oraz składem. Można oddać produkty suche, które zostały napoczęte jednak muszą być one szczelnie zamknięte.

Świętując Dzień Ziemi, pamiętajmy, że troska o środowisko zaczyna się od nas samych – od naszych codziennych decyzji przy zakupach, gotowaniu i dzieleniu się z innymi.

Jadłodzielnia